USA: Profesor na univerzite núti študentov vyzliecť sa; normalita a či perverzita?

20.05.2015 11:37

Univerzita San Diego v Kalifornii bola založená v roku 1897 a patrí nielen k renomovaným univerzitám, ale aj k najvýznamnejším výskumným ústavom v USA. Ricardo Dominguez, päťdesiatšesťročný profesor Univerzity San Diego praktizuje už roky veľmi svojráznu a neobyčajnú “predskúšku“ pre svojich študentov, korých pripustí na skúšku až po jej absolvovaní.

Jeho „predskúška“ spočíva v tom, že prikazuje študentom i študentkám, aby sa kompletne donaha vyzliekli. Kto sa zdráha, toho nepripustí na skúšku.

Táto zvláštna metodika profesora, ktorý na univerzite vyučuje umenie, prebieha tak, že dvadsať študentov, ktorí navštevujú Dominguezov kurz, sa musia vyzliecť úplne donaha.

Po tom, ako sa všetci študenti vyzlečú a spolu s nimi aj ich profesor, vstúpia spoločne do tmavej miestnosti, ktorú osvetluje len niekoľko sviečok a jednotlivo prednesú svoj projekt o nahote.

Informácia o tejto vyučovacej metóde profesora sa dostala na verejnosť, až keď sa nedávno s vecou obrátila na médiá zhrozená matka jednej študentky.

Dominguez médiám na dotaz ozámil, že už jedenásť rokov vedie kurz Ako sa prezentuje ego a ešte sa nikto nepohoršoval nad spôsobom jeho výučby.

Aj vedenie univerzity sa postavilo za svojho profesora s tým, že ide len o úmyselnú provokáciu v rámci výučby a jej cieľom je podnietiť študentov k otázkam o fenoméne nahoty a spoločenských postojov k nej. Okrem toho, študenti vedia od začiatku, čo ich očakáva, a tak sa nemusia sa prihlásiť na kurz profesora Domingueza, ak im je proti vôli.

Je zarážajúce, ako veľmi nás zamestnáva nahota ľudského tela a koľko nezmyselného pohoršenia a koľko katastrofálneho patologického moralizovania spájame s nahotou. Ale to, že naša civilizácia neustále produkuje čoraz beštiálnejšie zbrane a zabíja s nimi milióny ľudí, to nás v podstate už vôbec neruší a berieme to ako nevyhnutnú samozrejmosť.

Sme len deštruktívna a nesmierne patologická a pokrytecká civilizácia, ktorá už takmer vôbec nerozoznáva čo je dobro a čo je brutálne zlo.