Už „kašle“ na nás? Bloomberg: Južná Afrika si zatiaľ nenašla čas na summit s EÚ

10.04.2024 11:47

Juhoafrická republika a Európska únia sa už viac ako rok nevedia dohodnúť na termíne ďalšieho bilaterálneho summitu.

 

Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje a poznamenáva, že Južná Afrika si zatiaľ nevedela a či dokonca nemohla nájsť čas na summit s Európskou úniou.

 

V súlade s tým EÚ za posledných 12 mesiacov už niekoľkokrát požiadala Južnú Afriku, aby naplánovala summit EÚ – Juhoafrická republika, ale proti všetkým zvyklostiam diplomacie nedostala dokonca ani len žiadnu odpoveď na svoju žiadosť (a či naliehavú prosbu).

 

„Táto situácia posilňuje (oprávnené) obavy Západu, že Južná Afrika čoraz viac spolupracuje s Ruskom a Čínou bez toho, aby venovala dostatočnú pozornosť vzťahom s EÚ a USA,“

zdôrazňuje agentúra Bloomberg.

 

Aj z toho vidno, že „hrdej“ Európskej Únii, pod dirigentskou paličkou jej „neohrozenej skvelej“ šéfky von der Leyen čoraz viac „zateká do topánok“.

 

Minulý rok sa napríklad v Johannesburgu konal summit štátov BRICS, kde samozrejme patrí aj Čína, ktorá je najväčším obchodným partnerom Južnej Afriky.

Objem vzájomného obchodu medzi oboma krajinami dosiahol v roku 2022 56,3 miliardy dolárov. A ten čoraz viac narastá.

 

V rokoch 2009 až 2013 sa pravidelne konali výročné summity medzi Južnou Afrikou a EÚ. Posledné a siedme stretnutie tohto druhu sa uskutočnilo v roku 2018.

 

O týchto súvislostiach však v západnom mainstreame nemožno nájsť ani len zmienku!

 

Platí, že EÚ sa sama čoraz viac diskvalifikuje a je čoraz koruptnejšia. To jedno s tým druhým veľmi výrazne súvisí.