Už je tu doba, keď ľudia radšej zachránia „život“ robota ako človeka

14.02.2019 21:30

Postupne sa my ľudia premieňame na „mašiny“ a už čoskoro príde doba, keď mnohí budú tráviť svoj čas radšej s humanoidnými robotmi - ktoré budú čoraz dokonalejšie a podobnejšie nám - ako v spoločnosti ľudí .

Obsiahla štúdia profesorov Markusa Paulusa a Sariho Nijssena na Ludwig-Maximilians-Universität München, ukázala, že sú ľudia, ktorí v prípade nevyhnutnej voľby radšej zachránia „život“ humanoidného robota ako život človeka. Táto štúdia preukázala, že čím je robot humanoidnejší, tým emocionálnejšie pôsobí na človeka.

Štúdia bola nastavená tak, že pokusné osoby museli riešiť určitú morálnu dilemu. V istej scéne mali rozhodnúť či obetujú robota alebo konkrétneho človeka. Pokiaľ bolo jasné, že robot je jednoznačne mašinou, tak sa rozhodli pre život človeka.

Keď však jednotlivé pokusné osoby pobudli nejaký čas s maximálne humanoidným robotom, ktorý naviac mal ešte aj tvár s  ľudskými črtami a si vytvorili k nemu dokonca aj emocionálny vzťah, tak viaceré z týchto osôb sa rozhodli zachrániť takého robota aj za cenu života neznámeho človeka. Pokus bol nastavený takým spôsobom, že dotyční boli presvedčení, že ide o reálnu situáciu a že ich rozhodnutie buď spôsobí smrť človeka, alebo zničenie humanoidného robota. Oboch súčasne nebolo možné zachrániť.

Takéto správanie ľudí jednoznačne dokazuje novovytvorené štruktúry v emocionálnej oblasti. Ľuďom nových generácií budú v nejednom prípade emocionálne bližšie a dôležitejšie humanoidné roboty, ako živé bytosti z mäsa a kostí.

Profesor Paulus tvrdí, že čoraz viac ľudí sa cíti v spoločnosti humanoidných robotov lepšie ako v spoločnosti ľudí, najmä tých, ktorí sú nepríjemní a nebezpeční, prípadne takých, ktorí majú pre nich odpudzujúce vlastnosti.

Okrem toho mnohí inteligentní ľudia budú uprednostňovať spoločnosť umelej inteligencie s ľudskými črtami a  početnými ľudskými vlastnosťami, pred ľudmi, ktorí sú z ich pohľadu len neinteligentní hlupáci. A táto tendencia sa bude zosilňovať.