V Nemecku rapídne narastá vymieranie gaštanových stromov

24.01.2015 16:36

Hromadné hynutie gaštanových stromov spôsobuje baktéria, ktorá sa do Nemecka dostala z Holandska. Napadnutie stromov touto baktériou sa najprv začne prejavovať tým spôsobom, že stromy začnú "krvácať" a v kôre sa im otvárajú "rany". Potom sa v ich "ranách" usadia škodlivé huby a následne ich skaza postupuje už veľmi rychlo - gaštany, ktoré sa práve nachádzali v plnom rozkvete a v plnej nádhere, začnú veľmi rýchlo, takpovediac ešte v čerstvej kráse života, hniť a prehnívať, a to je začiatok ich neodvratného konca.
Zákerna baktéria z Holandska bola v Nemecku spozorovaná prvýkrát pred siedmymi rokmi.
Medzičasom sa jej dobre darí už takmer v celom Nemecku a ničí gaštanové stromy vo veľkom. Ničivá baktéria má meno Pseudomonas syringae pv. aesculi. Boj proti nej je veľmi ťažký a zdĺhavý a zatiaľ pomerne málo úspešný.
Gaštanové stromy sú v Nemecku veľmi oblúbené a mnoho miest má krásne gaštanové aleje. Mestá, kde vyčíňa táto baktéria, musia  postihnuté stromy včas odstraňovať, aby ich nahnité vetvy nepadali na ľudí, a tak mnohé miesta, kde bol v lete pod gaštanmi aj príjemný tieň, už len zívajú prázdnotou po mŕtvych, odstránených gaštanových stromoch.