V Nemecku žiadajú vedci a politici nové odborné posúdenie významu mamografie

15.08.2014 00:40

V Nemecku sa rozbehla diskusia o tom, či mamografia má naozaj to opodstatnenie, ktoré sa jej pripisuje, alebo či nejde v mnohých prípadoch len o finančné zisky, ktoré z nej plynú.

Známy politik SPD, expert v oblasti zdravotníctva, Karl Lauterbach povedal, že je najvyšší čas, aby sa táto metóda čo najrýchlejšie nanovo prehodnotila, lebo že všetky nové poznatky hovoria viac alebo menej proti "Screeningu".

Aj Jens Spahn,  zdravotnícko-politický hovorca CDU-CSU, je za to, aby sa po dvanástich rokoch napĺňania programu mamografického-screeningu realizovalo jeho prehodnotenie. V Spiegli sa objavil článok, v ktorom Jürgen Windler žiada, aby boli ženy pravdivo informované aj o rizikách mamografie. V Nemecku sa každoročne podrobí mamografii 2,7 miliónov žien.

Ženy určitej vekovej kategórie dostávajú pravidelne pozvánku, kde sú vyzývané, aby sa zúčastnili mamografickej prehliadky za účelom skorého zistenia prípadnej rakoviny. Práve táto pozvánka je kritizovaná, lebo je v nej opisovaný veľmi prehnane význam a dôležitosť mamografie. Pritom sa zamlčiava fakt, že úmrtnosť na rakovinu je v skupine žien, ktoré chodili pravidelne na mamografiu taká istá, ako u žien, ktoré ju ignorovali.

V Nemecku ochorie na rakovinu prsníkov do roka okolo 70 000 žien. 17 000 na rakovinu zomrie.