V praveku existovala medzi ženou a mužom rovnoprávnosť, ale len preto, že ešte neexistoval žiadny patriarchálny boh

19.09.2016 11:50

Tvrdia to na základe svojich výskumov antropológovia z University Kollege London. Vedci prežili niekoľko mesiacov vo viacerých súčasných jednoduchých uzavretých spoločnostich, ktoré nemajú nijaký kontakt s našou kultúrou. Získané poznatky potom simulovali na svojich počítačoch a zisťovali ako sa postavenie mužov a žien v týchto uzavretých spoločnostiach odráža v ich sociálnych štruktúrach.

Ak sú ženy v takej spoločnosti úplne rovnocenné s mužmi, tak sú sociálne faktory v tomto spoločenstve vysoko rozvinuté a neexistujú žiadne prípady sexuálneho znásilňovania a ani žiadne násilie voči ženám a deťom a nevyskytuje sa tam ani incest.

Anglickí antropológovia sú presvedčení, že až keď prišlo k vynájdeniu obrábania pôdy a poľnohopodárstva a tým k agrárnej revolúcii, tak muži strhli moc na seba, a to bol vznik patriarchátu, ktorý postupne priniesol so sebou vykorisťovanie a boje o územia.

S tým postupne prišlo aj násilie voči ženám, ich kontrola a manipulácia žiarlivým a koristníckym mužom-patriarchom, ktorý chcel všetko určovať a predovšetkým chcel čo najviac vlastniť. To boli zárodky vzniku deštruktivity a zla, ktoré nás držia v moci dodnes a medzičasom nadobudli gigantické rozmery. Zároveň to bol aj začiatok konca solidarity v spoločnosti a súcitnej ohľaduplnosti voči slabším a menej schopným.

A aby sa patriarchálnemu mužovi ľahšie vládlo a aby mal ešte vyššiu moc a takpovediac moc posvätenú, tak vynašiel svojho patriarchálneho mužského boha a umiestnil ho do “neba”, odkiaľ mu tento zabezpečil moc, ktorú muž potom vykonával v mene boha, ktorého sám stvoril. 

Za jeho zrodenie a jeho trvalú existenciu sú zodpovední Hebreji, ktorí  mu dali meno Jahve. Patriarchálnu relígiu vybudovali aj starí Gréci, ktorí síce mali celý Pantheón bohov, ale jeho vládcom bol boh Zeus.