V roku 2054 sa plánuje začiatok stavby prvého mesta na Marse

08.05.2021 23:40

Vedci a inžinieri pracujúci v združení SONet (The Sustainable Offworld Network) v spolupráci so súkromným sektrom a s architektami z Abiboo Studios vyvíjajú projekty obytných komplexov na Marse a Mesiaci.

Majú už takmer kompletne vypracovaný projekt stavby mesta Nuewa na Marse.

Jeho budúci obyvatelia tam budú mať o všetko postarané. Dokonca aj parky a univerzity sú v projekte Nuewa už naplánované.

Mesto bude podľa projektu vybudované vo vnútri vrchu, pričom bude využité aj údolie pod ním. Tak majú byť jeho obyvatelia chránení pred neobyčajne silným ultrafialovým žiarením, ktoré je na Marse v dôsledku zloženia jeho atmosféry oveľa intenzívnejšie ako na Zemi a preto aj oveľa škodlivejšie pre organizmy.

Obytné „budovy“ budú vybudované vo vrchu s názvom Tempe Mensa vo forme rúr. Stavať domy na Marse tým spôsobom ako na Zemi nie je možné, lebo by v dôsledku celkom iných atmosferických pomerov na Marse explodovali.

Na Marse má postupne vzniknúť 5 miest, nie však vo vzájomnej blízkosti, ale každé od každého vzdialené niekoľko tisíc kilometrov.

Ako vyhlásil  Alfredo Muñoz, zakladateľ ABIBOO Studio, tak všetkých päť miest je projektovaných na 200 000 až 250 000 obyvateľov, takže to znamená, že tento projekt – hoci sa to nikde nezdôrazňuje – je takým projektom, ktorý počíta už s postupným premiestňovaním časti ľudstva na Mars.

Súčasťou projektu sú aj ďalšie projekty riešiace všetko to, čo bude na Marse potrebné, aby tam „marťanské“ ľudstvo mohlo prežiť a trvale žiť.