V Ženeve: Pred verejnosťou utajené rokovania EÚ s 23 štátmi o dohode TISA

10.07.2015 12:20

Kde tu ostala demokracia? Minulý týždeň sa v Ženeve začali prísne utajované rokovania EÚ s 23. štátmi o obchodnej dohode TISA. Ide o služby pre verejnosť. Ak sa dohoda podpíše, tak jej konzekvencie veľmi negatívne ovplyvnia náš život. EÚ komisárka pre obchod, Cecília Malmströmová, chce aby všetko ostalo prísne utajené. TISA je ešte menej transparentná ako TTIP ( pochybná dohoda o voľnom obchodovaní medzi USA a EÚ).

Až dnes som sa, milí priatelia, dostal k napísaniu tohoto dôležitého článku. V rámci mojich aktivít, ktoré súviseli aj s TISou, som bol postupne v Ženeve, Mníchove, Paríži a Madride a bol som pracovne veľmi vyťažený.

Osobne som aj členom veľkej a silnej nemeckej mimovládnej organizácie a chceme urobiť všetko preto, aby sa o TISe dozvedela celú pravdu široká verejnosť a aby donútila Malströmovú všetko utajené zverejniť. V tomto zmysle bola odštartovaná veľká podpisová akcia cez internet a jej cieľom je apel podpísaných, aby TISA bola zastavená.

Ak sa TISA zrealizuje, tak to bude ďalšie torpédovanie našej, už teraz čoraz viac chorľavejúcej demokracie. Ženevské rokovania o TISe sa dotýkajú mnohých zvláštnych a nepotrebných "zmien". Napríklad aj v oblasti vzdelávania a zdravotníctva. Ďalej v nej ide o také senzibilné veci ako je deregulácia a privatizácia vodného hospodárstva a dodávky pitnej vody, čo chcú za každú cenu dosiahnuť veľké koncerny. Čo nám všetkým z toho hrozí, to vie každý a nemusím to rozvádzať.

Ak sa zamýšľaná dohoda zrealizuje v plánovanom rámci, tak to bude mať celosvetové negatívne dôsledky, veď v TISe budú involvované aj také štáty ako USA, Kanada, Japonsko a Austrália.

TISA umožní malému počtu multinacionálnych koncernov obrovský biznis - to všetko na úkor malých lokálnych dodávateľov a komún. Proti všetkým pravidlám našej takzvanej demokracie nie sú aktérmi a spolurozhodovateľmi pri TISe dokonca ani len parlamenty jednotlivých krajín, pričom, my všetci, normálni občania, sme už z tejto hry absolútne vylúčení a na našu mienku sa nepýtal nikto. Kde tu ostala  tá naša, politikmi tak vychvalovaná demokracia?

Okrem iného TISA ešte viac zhorší aj ochranu osobných dát, ako napríklad informácie o zdravotnom stave a o ďalších diskrétnych údajoch každého z nás. TISA tiež uľahčí vznik finančných kríz, lebo obsahuje aj dohodu o nových pravidlách pre finančné trhy a tieto majú platiť ako obchodné tajomstvo.
TISA sa negatívne dotkne aj zákonodarstva jednotlivých štátov - samozrejme v prospech involvovaných megakoncernov. Po podpísaní dohody TISA bude uplatňovanie zákonov

štátu takpovediac podriadené dodržiavaniu záväzkov vyplývajúcich z podpísanej dohody. To znamená, že štáty budú síce sami môcť rozhodovať o zámeroch a cieľoch, ktoré chcú zákonom alebo predpisom dosiahnuť, ale nebudú môcť rozhodovať o prostriedkoch, ktoré sa k ich realizácii použijú. O tom budú rozhodovať príslušné koncerny!!! To znamená, že peniaze a zisk budú vládnuť a nie démos - ľud, ako základ demokracie.

Ako príklad takto zneužitej a či odstavenej demokracie v prospech koncernov uvediem stanovovanie noriem kvality vody, určovanie spôsobu odstraňovania odpadu a toxického odpadu. Okrem toho sú v TISe zabudované aj pravidlá, ktoré umožnia, že do trhov ponúkania služieb obyvateľstvu jednotlivých štátov budú môcť preniknúť aj firmy cudzích štátov, a to prakticky bez možnosti obmedzenia ich prieniku zákonodarstvom postihnutého štátu. Multinacionálne koncerny budú mať tak výsostné právo zasahovať do početných nacionálnych predpisov a zákonov, alebo ich dokonca úplne prekaziť.

K takej "demokracii", ku ktorej priam nezadržateľne smerujeme, možno potom len povedať: Navždy dobrú noc demokracia.