Vatikán zvoláva v Ríme synódu, kde budú biskupi intenzívne hovoriť o sexualite

08.10.2014 11:45

 

V katolíckej cirkvi - najmä v jej najvyšších kruhoch - sa v priebehu storočí v jej negatívnom vzťahu k sexualite nahromadilo a zablokovalo mnoho oportunistických predsudkov a patologických nezmyslov. Bolo toho už natoľko priveľa, že si to nový pápež, Juhoameričan František, plne uvedomil a rozhodol sa dať na agendu synódy, ktorá sa začína v nedeľu, ako najdôležitejší bod aj diskusiu o sexualite. Nie je to veľmi príjemná téma pre nejedného vysokého skostnatelého cirkevného hodnostára. Pápež však vyslal jasný signál: "Musíme konečne o tejto téme otvorene a jasne hovoriť." 

Oficiálne to bude tematizované ako diskusia o rodine. Pápež František vie veľmi dobre, že katolícka cirkev má obrovský problém so sexom a sexualitou a že jej názory o tom , čo je z pohľadu jej sexuálnej morálky pri sexe nemorálne a hriešne, patria do hlbokého a temného stredoveku. Pápežovi je jasné - a niektorým realistickejšie zmýšľajúcim biskupom tiež - že katolícke učenie o tom, čo je v sexe hriešne a čo nie, buď mnohých veriacich zaráža, alebo, a to je väčšina, ho ignoruje a sa z neho len smeje. 

Pritom na sexe nie je nič hriešne, ak si ho ľudia súhlasne želajú mať. Spájať taký sex s hriechom a programovať takto hlavy veriacich, je tým najvyšším hriechom - ak použijem verbalitu a slovník morálnych kazateľov cirkvi.

František to všetko vie, aj keď to takto otvorene nepovie. V každom prípade ale chce v tejto oblasti vyslať nové posolstvo a nové signály: Odštartovanie reformy sexuálnej morálky katolíckej cirkvi. Nič problematickejšie a nič ťažšie si dosiaľ žiadny pápež nenaložil na plecia. 

Stáročné cirkevné tradície - ak sa reforma podarí - ktoré deformovali prirodzenú sexualitu, ukončia svoje pôsobenie. V tejto súvislosti ale treba povedať, že Ježiš by tu jednoznačne stál na strane pápeža a jeho podporovateľov. Kto pozná Ježišov skutočný život a nie len ten, ktorý je cenzúrovane podávaný v štyroch oficiálnych evanjeliách, kde je veľa o ňom bud zamlčané alebo úmyselne skreslené, ten vie, o čom hovorím.

Pápež je skutočný hrdina, lebo najprv musel zdolať mnohých vplyvných a nebezpečných odporcov vo vlastných radoch. Keď sa mu táto reforma podarí, tak vytvorí nové cirkevné spoločenstvo, kde sa všetci jeho členovia budú cítiť lepšie a humánnejšie, lebo prirodzene žitá sexualita, sexualita bez výčitiek svedomia, je dôležitou súčasťou humanizmu a tolerancie.