Vedie minister zahraničia Iránu tajné rozhovory s USA?

20.07.2019 21:40

Iránsky minister Mohammad Džavad Zarif je už niekoľko dní v New Yorku, kde vedie viaceré rozhovory, o. i. aj s predstaviteľmi OSN a zúčastní sa aj konferencie OSN, ktorá bola aj oficiálnym dôvodom jeho cesty do USA.

Niektorí americkí politológovia vychádzajú z toho, že Zarif  v zákulisí veľkej politky vedie v USA tajné rokovania s Washingtonom.

Zarif žil v USA 30 rokov a študoval na University Denver politiku a právo a tam aj promoval. V rokoch 2002 až 2007 bol vyslancom Iránu v OSN v New Yorku. Pozná americkú politiku, americké právo a  zákonodarstvo tak perfektne, ako žiadny iný politik z moslimských štátov. Iránsko-americká žurnalistka Negar Mortazavi, ktorá žije v New Yorku, je presvedčená, že minister Zarif teraz v New Yorku pripavuje vrcholové stretnutie medzi najvyššími predstaviteľmi Iránu a USA.

Americký spravodajský portál Politico uviedol, že už pred príchodom  iránskeho ministra do USA dal Donald Trump svoj súhlas republikánskemu senátorovi Randovi Paulovi, aby sa zasadil za zlepšenie americko-iránskych vzťahov.

Paul už údajne navrhol Zarifovi stretnutie, ako povedala  Mortazavi. Ron Paul je proti vojenskému konfliktu s Iránom. A Mortazavi si je istá, že ani prezident Trump neche viesť vojnu proti Iránu.

Prezident Trump v minulosti už viackrát nechal niektoré vážné konflikty eskalovať, aby  sa potom postaral o ich deeskaláciu.

Robí tak z istých vnútropolitických dôvodov, ktoré tu nebudem rozoberať.