Veľké jazero v Afrike záhadne spôsobilo smrť 1800 ľudí

19.05.2016 15:51

 

V Kamerune je prekrásne jazero, menom Nyos, ktoré je jediné svojho druhu na svete. Má totiž schopnosť zákerne masove zabíjať. Leží vo výške sto metrov uprostred  pohoria Oku a má formu kruhu a hĺbku dvesto metrov. Keď k nemu zavítate, tak ostanete očarený jeho nevídanou prírodnou krásou a nebudete ani len tušiť, že skrýva v sebe veľké nebezpečenstvo a smrtiace tajomstvo. 

V auguste roku 1986 jazero Nyos spôsobilo záhadnú, nečakanú a okamžitú smrť 1800 ľuďom. Trvalo dlho, kým jazero vydalo tajomstvo o tom, ako týchto ľudí zabilo. 

Domorodci z okolia rozprávali o vraždiacom jazere už celé stáročia a ich "legenda" sa medzičasom dostala aj do uší vedcov, ale tí ju posmešne označili za rozprávku. To ale platilo len do jedného augustového dňa v roku 1986, keď sa údajná rozprávka domorodcov stala strašnou realitou. Z jednej sekundy na druhú zomreli nielen stovky ľudí, ale zahynulo aj okolo 2 000 oviec, kráv a kôz. 

Ľudia sa rozprávali, alebo si pripravovali obed a odrazu len odpadli mŕtvi. Vtáci padali mŕtvi zo stromov a na žiadnom z mŕtvych nesedel ani hmyz, lebo aj ten zahynul. Od toho dňa bolo jazero označované ako killer. Odrazu prestali vedci hovoriť o rozprávke a začali si lámať hlavy nad záhadou smrti takého množstva ľudí v súvislosti s jazerom. 

Niekoľko dní pred katastrofou si všimli sedliaci z okolia zvláštne bublanie, ktoré vychádzalo z jazera. O niečo neskôr počuli ako pod vodou niečo neobyčajne silne hučí. O niekoľko minút vyrazila z jazera obrovská fontána a spolu s ňou veľký biely hmlistý oblak. Krátko potom padali ľudia mŕtvi k zemi. Okrem mŕtvych bolo v okolí tisícky ľudí, ktorí upadli do bezvedomia a prebrali sa až po niekoľkých dňoch. Viaceré dediny z okolia jazera boli natrvalo evakuované. Dlhú dobu nikto nevedel, čo sa stalo - v celom regióne zavládlo smrteľné ticho. Zakrátko začali kolovať najrôznejšie domnienky, čo spôsobilo nečakanú smrť. Hovorilo sa o kliatbe jedného kmeňového náčelníka spred sto rokov, ktorý jazero preklial. Hovorilo sa aj o tom, že Američania testovali nový otravný plyn. 

Po niekoľkých mesiacoch sa vedcom podarilo rozlúštiť tajomstvo hromadnej smrti, ktorá sa udiala 21. augusta 1986. V ten deň vyrazilo vo forme explózie na povrch jazera 1,6 milión ton vysoko koncentrovaného CO2 a ten sa bleskurýchle rozšíril do okolia jazera - až do vzdialenosti 10 kilometrov a priniesol tichú a nikým nepozorovanú smrť.

Záhadou pre vedcov však ostávalo ešte to, kde sa odrazu vzalo také obrovské množstvo tohto plynu. Po nejakom čase ju objasnili. Voda na povrchu jazera je veľmi teplá a tým aj veľmi ľahká. V jeho hĺbke však voda ostáva studená a tažšia. To spôsobuje, že CO2 ostáva dole - ťažká masa vody účinkuje ako zátka na fľaši. Za normálnych okolností by CO2 mohol unikať smerom hore v malých množstvách, a to v prípade, keby prišlo k ochladeniu povrchovej vody. V Kamerune ale neexistuje žiadne chladné ročné obdobie, a tak masa CO2 narastala vo vnútri jazera stáročia. Dno jazera pozostáva z poróznej vulkánovej kameniny, ktorá prepúšťa CO2 znútra zeme.

Potom v osudný augustový deň sa muselo udiať niečo, čo spôsobilo obrovský tlak a prišlo k rýchlemu premiešaniu rôznych vrstiev vody a plynu a zmes z nich vyrazila explozívne von z jazera.  Čo ale katastrofu spôsobilo, to sa zatiaľ nezistilo. Mohlo to napríklad spôsobiť podzemné zemetrasenie, alebo zosuv pôdy do jazera. Vedci však upozorňujú, že niečo podobné sa môže stať opäť, lebo na dne sa znova zbiera značné množstvo CO2.