Viktor Orbán: Tajná dohoda Merkel s Erdoganom o presídlení niekoľko stotisíc utečencov do EÚ

15.02.2016 11:50

Maďarský premiér tvrdí, že má informácie o tajnom pakte Nemecka s Tureckom. Povedal to pre noviny Magyar Idök, ktoré ďalej uviedli, že Orbán označil odvrátenie tejto dohody za jednu z najdôležitejších vecí, o dosiahnutie čoho sa Maďarsko a dalšie štáty musia usilovať.

Viktór Orbán povedal počas nedávnej klauzúry vládnej strany Fidesz, že v rámci tohto paktu plánuje Berlín a Ankara už čoskoro premiestniť do EÚ približne polmilióna utečencov zo Sýrie. Podľa vyjadrenia maďarského politika ide len o utečencov zo Sýrie a títo majú byť  prerozdelení do jednotlivých štátov EÚ aj proti ich vôli. 

Orbán je toho názoru, že "obrovský prúd utečencov" nie je možné za súčasných okolností zadržať a že "obliehanie" Európy utečencami ju bude ešte roky zamestnávať a zaťažovať.

Po návrate zo svojej nedávnej krátkej návštevy Turecka, kde nemecká kancelárka mala rozhovory s prezidentom Erdoganom o utečeneckej problematike, oznámila, že bolo dohodnuté legálne a kontrolované "dodávanie" utečencov z Turecka do EÚ. K tomu pripojila, že existuje skupina štátov, ktoré chcú utečencov prijímať na dobrovoľnej báze. Ktoré sú to krajiny, to Angela Merkel bližšie nešpecifikovala. 

Celá táto zahmlievaná záležitosť bezpochyby naznačuje, že R.T. Erdogan pani Angelu vydiera a tým aj celú EÚ a všetkých pekne "vodí za nos". 

Erdogan pripomenul tiež to, že počas minuloročného stretnutia s EÚ predstaviteľmi jasne povedal, že keď sa situácia s utečencami vyhrotí, tak ich bude posielať do Európy. A teraz, že sa ten čas blíži.

Turecky prezident sa totiž otvorene vyhráža, že bude sýrských utečencov v masách posielať do iných štátov a síce do tých, ktoré mu udeľujú - ako výsmešne prízvukuje - veľmi múdre rady, aby otvoril hranice kvôli katastrofálnej situácii v dôsledku bojov o Aleppo. UNO teraz počíta s dodatočnými utečencami vo výške do 600 000.  Aj UNO vyzýva Turecko, aby otvorilo hranice na prechode Öncüpinar a pustilo utečencov do krajiny. Erdogan má však svoje argumenty proti takej požiadavke: "My sme prijali už 2, 5 milión sýrskych utečencov, iné krajiny len niekoľko sto. UNO nech vyzýva ich, aby otvorili hranice a nie nás."

Prvý muž Turecka sa stáva v súčasnej situácii nebezpečný nielen pre Európu a pre Kurdov, ale pre celý svet. Turecko je aj NATO štát a keď v Sýrii príde k priamej vojenskej konfrontácii s Ruskom, tak máme katastrófu, možno dokonca apokalypsu, na dosah. EÚ nie je schopné tohto nebezpečného "podpaľača", s veľkoosmanskými plánmi v hlave, skrotiť a USA zas veľmi vyhovuje, že si začal s Ruskom nebezpečnú hru."

Ruský premiér Medvedev teraz v Mníchove veľmi dôrazne varoval pred hrozbou svetovej vojny.