Vina Junckera: Daňová politika Luxemburska bola a je koruptná; EÚ komisia to tvrdí

02.10.2016 16:54

A znova Luxembursko! Pod drobnohľadom príslušnej EÚ komisie, ktorá má na starosti kontrolu korektnosti pri realizácii daňových výhod, ktoré si za istých predpokladov môžu uplatňovať koncerny a podniky v štátoch EÚ sa opäť ocitlo Luxembursko.

Komisia ho podozrieva z nečistých koristníckych podvodov v jeho daňovej politike. V konkrétnom prípade ide o nekalé dohody medzi Luxemburskom a francúzskym energetickým koncernom Engie.

Koncern fungoval a podpisoval zmluvy a dohody až do minulého roka pod názvom GDF Suez a je jedným z najväčších energetických koncernov v Európe. Bruselská EÚ komisia je toho názoru, že Luxembursko poskytlo koncernu nezákonné daňové výhody. Zatiaľ komisia prešetruje daňové výmery z roku 2008 pre „špeciálne“ daňové modely štyroch firiem patriacich GDF Suez, so sídlom v Luxembursku. Okrem koncernu Engie si uplatňovali v Luxembursku podobné daňové modely napríklad aj Fiat Chrysler, Amazon a McDonald´s  a niekoľko ďalších, zatiaľ nemenovaných zahraničných firiem.

EÚ Komisárka Margrethe Vestager prezradila, že tieto daňové modely umožňujú až dvojité nezdanenie. Tento nezákonný zisk si potom delia koncern a štát Luxembursko. Margrethe Vestager a EÚ komisia na jednej strane a Fiat Chrysler a štát Luxembursko na strane druhej už stoja proti sebe v súdnom procese. Okrem toho EÚ komisia už dostala pred súd aj Amazon a McDonald´s. Luxemburské Ministerstvo financií ale tvrdošijne popiera, že sa v zmienených prípadoch jedná o korupciu.

Vieme však z nedávnej minulosti, že Luxembursko sa opakovane za výdatnej podpory politika menom Jean Claude Juncker dopustilo veľkých korupčných afér na úkor iných štátov  EÚ.  Išlo o stovky prípadov, keď multinacionálne koncerny mali v Luxembursku na úkor štátov EÚ  k dispozícii dlhodobý sladký daňový raj.

Dnes sa pán Juncker dáva ako morálny apoštol Európy a dáva nám lekcie z morálky, z humánnosti a demokracie. Pritom bol hlavnou postavou celej obrovskej korupčnej aféry Luxemburska. Luxemburg-Leaks-dokumenty, ktoré to všetko podrobne líčia, zahŕňajú roky 2002 – 2010, keď Juncker bol v ich priebehu premiérom a súčasne ministrom financií Luxemburska.  Viac politickej a morálno-etickej zodpovednosti ako Juncker vtedy v  Luxembursku mal, už nie je možné.

Napriek tomu, že ho vyzývali viacerí európski politici, aby sa celkom stiahol z politiky, tak to neurobil a stal sa dokonca predsedom Európskej komisie, a to s požehnaním nemeckej kancelárky, lepšie povedané len jej pričinením. Pritom viacerí CDU politici boli z toho znechutní a zhnusení, medzi nimi aj europoslanec Burkhard Balz, CDU.