Vladimir Putin má významného prívrženca na Západe - Helmuta Schmidta

27.03.2014 00:22

Nemecký kancelár na penzii a vážená osobnosť v celom svete, Helmut Schmidt, vyjadril v renomovanom periodiku Die ZEIT podporu Putina a porozumenie pre jeho postoj v krymskej kríze. Zároveň vyslovil kritiku na reakciách a aktivitách Západu. Doslovne povedal: "Sankcie, na ktorých sa Západ voči Rusku dohodol, sú veľkou hlúposťou".

Podľa Schmidta ďalekosiahle ekonomické sankcie proti Moskve, ktoré USA a EÚ inciovali nedosiahnu zamýšľany zámer  a poškodia Západ práve tak, ako aj Rusko."

Kritizoval aj rozhodnutie (na podnet a na tlak USA-prezidenta Obamu) siedmych veľkých priemyselných štátov vylúčiť Rusko z rámca G8, kde bolo v roku 1998 prijaté. Vyjadril sa, že práve teraz malo byť na rokovaní týchto štátov 31.3. v Den Haagu zastúpené bezpodmienečne aj Rusko.

 

Môj komentár:   

 

Helmut Schmidt užíva všade na Západe obrovský rešpekt a pochopiteľne, že jeho slovo je v Nemecku niečo také ako heiliges Wort - sväté slovo. Som si preto istý, že žiadny nemecký politik v tomto prípade nepožiada Brusel, aby mu oficiálne zakázal takéto vyjadrenia, ako to urobili .EÚ poslanci strany zelených a konzervatívni poslanci, keď podali v európskom parlamente oficiálny návrh na zákaz vyjadrovať sa verejne k napätiu v Ukrajine v prípade Gerharda Schroedera, lebo podporil Putina (nájdete o tom zmienku v mojom nedávnom článku: Je to vôbec ešte demokracia v EÚ..........?). 

Schmidt jasne vyjadril, že všetko zlo a nebezpečie v tejto problematike rozpútal len Západ na čele s USA, a tým nepriamo mienil tak Obamu, ako aj Merkelovú.