Von der Leyen a Zelenskyj vedome klamú Ukrajincov, keď im dávajú nádej na skoré členstvo v EÚ! A majú na to „dobrý“ dôvod

10.03.2024 11:21

Vyjadrenia k vstupu Ukrajiny do EÚ znejú vždy podobne. Ursula von der Leyen niekedy hovorí o „vynikajúcom pokroku“, inokedy zas o „pôsobivých reformách“. A pred Európskym parlamentom  už povedala viackrát: „Ukrajina bude už čoskoro v našej Únii.“

 

Vstup je už vraj nastavený, krajina je na priamej ceste do EÚ – to je dojem, ktorý šéfka EÚ-Komisie a ďalší vrcholní politici v Bruseli často vyvolávajú.

Zdá sa, že aj veľmi mnoho Ukrajincov si myslí, že už takmer sú súčasťou európskeho spoločenstva štátov. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj pred pár mesiacmi v jednom videoposolstve povedal:

„Už hovoríme ako člen EÚ. Tento štatút treba už len právne ukotviť.“

 

Je to od neho nehorázana lož a svojím spôsobom zrada vlastného národa.

Prečo tak ale robí on a von der Leyen a ďalší predstavitelia EÚ?

 

Ide o to, že výhliadka Ukrajiny na rýchly vstup do EÚ by mala pomôcť prezidentovi Zelenskému a jeho generálom zvýšiť morálku Ukrajincov – ktorá veľmi upadá -  v ich boji proti Rusku.

 

Majú tak nabrať novú „chuť“ a odvahu do vojny, veď už „čoskoro“ ich potom v EÚ očakáva sladká a vysoko zaslúžená odmena: Stabilita a prosperita a časom aj vysnívaný blahobyt.

 

Ukrajina by bola potom politicky trvalo naviazaná na Západ. A mala by prístup k skvelému financovaniu z Bruselu a k európskemu vnútornému trhu, hospodárskej oblasti s miliónmi spoločností a spotrebiteľmi.

 

Ale rýchly vstup Ukrajiny do EÚ je absurdne nereálny. Napriek eufórii, ktorú európski tvorcovia rozhodnutí permanentne šíria. A to aj napriek tlaku, ktorý Zelenskyj vytvára.

 

Nová štúdia renomovaného bruselského think-tanku Bruegel ukazuje:

 

Cesta k prijatiu Ukrajiny je oveľa ťažšia, ako luhajúci politici (ktorým vôbec nejde o Ukrajincov, ale len o ich vojnu a o ich „povinnosť“ ju aspoň neprehrať) naznačujú.

 

„Ukrajina bude mať veľký problém splniť všetky kritériá na členstvo v EÚ,“ píšu experti.

Problémov je veľa. Korupcia, rodinkárstvo, zneužívanie úradu. Oligarchovia, ktorí ovplyvnili súdnictvo a politiku. Netransparentné a neefektívne inštitúcie.

 

Navyše, podľa autorov štúdie by vstup Ukrajiny mal ďalekosiahle dôsledky pre rozpočet EÚ.

Krajina by sa stala najväčším príjemcom poľnohospodárskych dotácií a financií.

A čo je ešte veľkým nebezpečenstvom: Aj najchudobnejší členovia EÚ by sa zrazu stali čistými prispievateľmi pre absolútne najchudobnejšieho nového člena.

 

A tí to veľmi dobre vedia a budú blokovať vstup Ukrajiny do EÚ.

 

Podľa štúdie musia Ukrajinci predovšetkým zlepšiť „správu vecí verejných“. Teda – zjednodušene povedané – spôsob, akým štátne inštitúcie prijímajú a realizujú rozhodnutia.

 

To zahŕňa napríklad to, že úradníci sa nenechajú podplatiť a majú určité požiadavky na zodpovednosť.

 

„Už pred vojnou s Ruskom,“ hovoria odborníci z Bruegela, „bolo vládnutie na Ukrajine horšie ako v iných postkomunistických krajinách strednej a východnej Európy na začiatku ich prístupového procesu do EÚ.“