Všetko alebo nič - koncern Adidas otravuje prírodu i ľudí

13.08.2014 21:44

Pri produkcii našich šiat a obuvy otravujú západné textilné koncerny a firmy v Ázii rieky a pitnú vodu.

"Všetko alebo nič" - s týmto heslom verboval Adidas pre svoju kolekciu na tohtoročné futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii. A presne takým istý mottom pripomenul Greenpeace hlavnému sponzorovi majstrovstiev - Adidasu -  jeho sľub, ktorý dal v roku 2011 životnému prostrediu. Vtedy sa zaviazal , že do roku 2020 bude jeho produkcia úplne  "čistá" a výrobky budú bez toxických látok.

Odvtedy sa ale takmer nič neudialo - sľuby ostali nenaplnené. 

Pri výročnom hlavnom zhromaždení Adidasu, ktoré sa tento rok konalo v máji, v nemeckom Fürthe, upevnili šplhači Greenpeacu vysoko na budove koncernu veľký protestný plagát. Ale to nebolo ešte všetko.

Pretože Adidas má svoju produkciu v Číne, Indonézii a Mexiku, tak boli zorganizované demonštrácie pred budovou koncernu v Pekingu a počas priateľského futbalového zápasu Mexiko - Izrael, aj v hlavnom meste Mexika. Pred jednou indonézskou Adidas firmou iniciovali aktivisti Greenpeacu tiež veľkú demonštráciu. Podobne sa tak dialo v desiatich ďalších štátoch, kde sú Adidas fabriky.

Greenpeace požaduje, aby do roku 2020 zmizli z produktov Adidasu všetky nebezpečné toxické látky, ako napríklad nonylfenoly a  PFC-chemikálie. Sú nebezpečné tak pre náš organizmus, ako aj pre životné prostredie.  Môžu zapríčiniť hormonálne poruchy, neplodnosť a rakovinové ochorenia. V krajinách, kde Adidas lacno produkuje, odtokové vody, plné škodlivých chemikálií, vytekajú z jeho fabrík do riek a zamorujú ich. Zabíjajú v nich ryby a dostávajú sa aj do ľudských organizmov.

Až keď Greenpeace začal svoje burcujúce aktivity proti Adidas koncernu, začalo sa tento rok v jeho vedení pomaly niečo hýbať a určité opatrenia k zlepšeniu situácie boli už urobené. Samozrejme, že to je len začiatok nápravy a Greepeace bude aj naďalej koncern ostro sledovať.