Vytvorme si svet vlastných myšlienok - 2. časť

07.10.2014 00:11

Ked vsak raz dosiahneme najvyssi stupen nasej kariery, mame uspech, peniaze a moc, no pocit trvaleho stastia aj tak nepopcitujeme, sme sklamani a rozcarovani. 

Preco je tomu tak? Co sa stalo? Ved sme dosiahli to, co nas ucila spolocnost, ze je najvacsim stastim, ak sme uspesni a zrealizovali sme to, co od nas chceli rodicia a autority?! My sme vsak sklamani, ked po rokoch namahy, tvrdej prace a odriekania sa, sme sice na vrchole, kam sme sa chceli dostat, ale slubene stastie nepocitujeme. Nasleduje obdobie zivota, ked rezignujeme a zijeme svoj zivot dalej stereotypne v presvedceni, ze stastie nemozno objavit a ze je len iluzornym, nikdy nezrealizovatelnym snom. Svetle okamihy zazivame len vtedy, ak sa dobre najeme, si vypijeme alebo si nieco kupime. 

Takyto zivot nie je vsak nikdy nasim vlastnym zivotom. Je zivotom nedostojnym, zivotom odcudzenym, zivotom, ktory sme si nechali zobrat a ukradnut inymi. Nenechajme sa takto nikym okradnut, nech je zlodejom ktokolvek, hoci aj nasi rodicia alebo nas partner. Ak to totiz dopustime, stratime navzdy to najcennejsie co mame – nase vlastne myslienky a nas vlastny zivot. 

Kto si nevytvori svet vlastnych myslienok a vlastnych rozhodnuti, ten sa nikdy nemoze stat vitazom, pretoze cloveku bez vlastneho myslenia chyba zdrave sebavedomie a istota konania a samostatneho rozhodovania sa. Taki ludia nenajdu nikdy spokojnost a vnutornu vyrovnanost v BYTI a ci v zivote BYTOSTNOM. 

Cesta k stastiu vedie len cez odvahu. Naucme sa byt odvaznymi a naucme sa vediet zit s rizikom. Kto sa nenauci mat odvahu zit svoj zivot aj s kalkulovanim rizika, nebude mat v nicom uspech!  

Ked ale hovorime o uspechu, musime rozlisovat dve jeho formy. Ak si chceme uspech len vynutit, ak nam ide len o uspech samotny, potom taketo snazenie je negativne, lebo ho hladame nasilne a egoisticky, bez ohladu na inych a bez ohladu na to, kolko zla pritom napachame. Uspech, ktory dosiahneme, lebo kracame spravnou cestou bez toho, aby sme sa on snazili a sa nan fixovali, je druha spravna a ci pozitivna forma uspechu. Tento uspech nam padol do lona ako zrele jablko z jablone, ked dozrel jeho cas. Mame nan zasluzene pravo, smieme sa z neho tesit a ho uzivat, no nesmieme sa vidiet len v nom a sa s nim identifikovat. Tesme sa z neho, ale zaroven majme od neho aj odstup. Jedine, co je dolezite, je cesta, ktorou sa uberame, nie uspechy, ktore na nej nachadzame! Kto pochopi tuto jednoduchu, ale uslachtilu pravdu, bude mat vzdy uspech a radost zo zivota a bude sa citit stastny.   

Nemec Reinhold Messner, najznamejsi horolezec sveta tvrdi: “Vacsina ludi ma strach po cely zivot len preto, lebo nikdy nenasla odvahu pozerat sa nebezpeciu priamo do oci. To znamena, ze maju strach pred rizikom. Je to dan, ktoru musia platit modernemu svetu techniky, v ktorom si velka vacsina ludi jednoducho zvykla na to, ze technika za nich vykona (skoro) vsetko.”

Najvacsou chybou je mat strach pred strachom. Zvoni telefon – obavate sa neprijemnych sprav? Prisiel oficialny dopis – mate strach, ze je zo sudu alebo z danoveho uradu? 

Dost, staci! Koniec s takymito zbabelymi myslienkami! Naberte konecne odvahu a nebojte sa nicoho! A najviac sa nebojte mat vlastnu mienku a ani toho povedat ju kazdemu - KAZDEMU, bez rozdielu. Prave s tymto druhom strachu som sa na Slovensku extremne casto stretaval! Ludia sa boja hovorit priamo a otvorene. 

Neodsuvajte veci, o ktorych si myslite, ze by mohli byt neprijemne. Rieste ich ihned a uvidite, ze ani zdaleka nie su take “nebezpecne” a neprijemne, ako ste sa povodne obavali. Vasa aktivita a rozhodne konanie zlomi a rozrusi strach, ktory vas ovladal. Preto je odvaha azda najdolezitejsi predpoklad na to, aby sme si mohli nadobudnut samostatne myslenie.

Cim aktivnejsi a rozhodnejsi sa stanete, tym lahsi bude vas zivot. Svet a jeho beh sa vam bude zdat jednoduchsi a zredukujete aj mnozstvo problemov, ktore ste mali s ludmi a s udalostami okolo vas. Vas pohlad na svet sa podstatne zmeni. Vase myslenie bude jasnejsie a budete mat ovela vacsie mnozstvonapadov a novych idei. Samozrejme, ze to bude posobit pozitivne aj na vase okolie, na vasich priatelov a znamych. Kto sa vie rychlo a samostatne rozhodovat, vzbudzuje respekt svojich nepriatelov a protivnikov a obdiv svojich privrzencov. 

Bohaty svet vlastnych myslienok vam ukaze nove perspektivy a nove ciele. Ak si ho vytvorite, budete sa podstatne menej hnevat a nebudete poznat zlu naladu a predovsetkym nikdy nebudete vediet, co je nuda a stereotyp. Myslenie a neustále reflektovanie je motorom zivota a elixirom “večnej” mladosti a je svetlom večným v kazdom nadchadzajucom sumraku.

Kto si dokaze vytvorit svet vlastnych myslienok a vlastnych planov, ten neupadne nikdy do pesimizmu. Jeho myslienky su lodou, ktora ho vzdy bude unasat k novym brehom a k novym horizontom, a tym aj k novym povznasajucim zazitkom, ktore ustavicne budu revitalizovat novymi energiami jeho ducha a jeho telo.    

Pokial si len spominam, snazil som sa interpretovat svet okolo mna prostrednictvom vlastnych myslienok. Uz ako dieta som sa nesmierne vela pytal a zvedavost na svet veci a fenomenov ma prenasledovala na kazdom kroku. Mudrost kazdeho buduceho dospeleho cloveka je z velkej casti ulozena v rukach jeho rodicov a jeho ucitelov. Vsetky deti su zvedave, a tak je mimoriadne dolezite vediet si najst cas na trpezlive zodpovedanie vsetkych ich otazok. Len ak si najdeme pre nase deti dostatok casu a ponechame im dost priestoru na vlastne rozhodnutia, tak im pomozeme najst spravnu a optimalnu cestu ich zivota.