Výzva Arabom: Erdogan žiada islamské štáty o tvrdú odpoveď Trumpovi

13.12.2017 22:34

Vyzval všetky arabské štáty, aby obhajovali medzinárodné právo a všetky spoločne uznali obsadený Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny. Turecký prezident to povedal pri otvorení mimoriadneho vrcholového stretnutia Organizácie pre islamskú spoluprácu OIC v Istanbule. Pri tej príležitosti označil Izrael za teroristický a okupačný štát.

Obvinil aj prezidenta Trumpa, že so svojím rozhodnutím uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela takýmto spôsobom odmenil tento štát za jeho teroristické aktivity.

Na stretnutie 57 OIC štátov do Istanbulu pozval ich predstaviteľov Erdogan ako ich úradujúci predseda. Napriek tomu, že ich žiadal o jednotnú reakciu proti Trumpovi a Izraelu, tak sa mu to sotva podarí dosiahnuť.

Hoci všetkých 57 OIC štátov odsúdilo a odmietlo Trumpove rozhodnutie, tak viaceré z týchto štátov nepôjdu ďalej, lebo nechcú riskovať ohrozenie svojich dobrých vzťahov s USA. Napríklad Saudská Arábia.

Okrem toho majú niektoré z nich veľmi zlé vzťahy aj medzi sebou.

Priam neriešiteľný konflikt existuje už veľmi dlho medzi vplyvnými islamskými štátmi Iránom a Saudskou Arábiou a veľmi zlý je aj vzťah Turecka s Egyptom.