Washington pracuje systematicky na prevrate vo Venezuele - chce dosiahnuť ukrajinské pomery

28.03.2014 16:20

Ekvádorsky prezident Rafael Corea vyjadril počas stretnutia ministrov zahraničných vecí spoločenstva Unasur (únia juhoamerických štátov) v Chile začiatkom týždňa plnú podporu venezuelskej vláde a prezidentovi Nicolasovi Madurovi. Corea prízvukoval, že súčasné problémy, v ktorých sa krajina ocitla, je nutné riešiť v plnom rešpekte legitimne zvoleného prezidenta a vlády. Maduru ocenil ako človeka, ktorý má veľký zmysel pre ľudské práva a dodržiava platné zákony štátu v plnom rozsahu. Rafael Corea ostro odsúdil vandalizmus venezuelskej konzervatívnej pravice, ktorá chce krajinu uvrhnúť do chaosu. Venezuela nemôže a nesmie pripustiť, aby opozícia len preto, že nenávidí prezidenta ako človeka, burcovala národ k prevratu, vyvolávala nepokoje, blokovala ulice a podpaľovala autá a obchody. Zdôraznil, že odporcovia Madurovej vlády sú súčasťou internacionálne prepojených konzervatívno-pravicových kruhov, podporovaných veľmi silnými zahraničnými finančnými skupinami, s blízkymi kontaktami napr. aj do amerického kongresu. Ich cieľom je destabilizácia vlád ľavicového orientovania v Južnej Amerike, ku ktorým patrí aj Venezuela. 

 

Môj komentár:

 

V rozhovore, ktorý urobil môj spolupracovník z nášho Juhoamerického tlačového centra v Nemecku s venezuelským prezidentom, povedal Maduro k situácii v Caracase o.i.:

"Panama svojím absurdným konaním voči našej krajine, nás doslova prinútila k tomu, aby sme s ňou prerušili diplomatické kontakty, hoci také kroky nerobíme nikdy s nadšením. V tomto prípade to bolo absolutne nevyhnutné. Bola to zo strany tohto stredoamerického trpasličieho štátu nesmierna nehoráznosť, že si dovolila bez toho, aby nás vopred konzultovala, požadovať zvolanie zasadania OAS (Organizácia amerických štátov), aby riešilo situáciu vo Venezuele. Toto je hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí iného štátu." 

Konanie Panamy treba vidieť tak, že Panama je v mnohom závislá od USA - to je už dávna "tradícia" - a je známe, že USA Panamu manipuluje a kontroluje. A v tomto prípade konala Panama na príkaz Washingtonu, ako jeho devótny lokaj. Samozrejme, že prezident Maduro o tom dobre vie a preto svojim nariadením prerušiť vzťahy s Panamou a vykázať z Caracasu jej veľvyslanca vyslal jasný signál aj pre USA a Obamu.