Za samostatné Škótsko - potomkovia hrdých Keltov bojujú o vlastný štát

28.03.2014 00:03

Štyri milióny Škótov - ako oprávnení voliči - môžu 18. septembra rozhodnúť o tom, či sa ich krajina stane samostatná. Voliči Škótskej nacionálnej strany SNP budú v každom prípade jednotne za to. To by znamenalo, že Škótsko by po viac ako 300 rokoch vystúpilo z únie s Anglickom. Uskutočnenie tohto referenda nie je žiadnou samozrejmosťou a presadil ho charizmatický šéf nacionálnej strany Alex Salmond, ktorý vládne v krajine od roku 2007.

Škóti sa oddávna snažili všade zdôraňovať, že etnicki sú iní ako Angličania a odvolávali sa na svoje keltské korene. Napriek tomu, že Salmond sa teší vo vlasti veľkej obľúbenosti a robí všetko preto, aby svojich krajanov presvedčil, aby hlasovali za samostatnosť, je 7 mesiacov pred hlasovaním 55 percent Škótov proti nej. 

Anglická vláda totiž robí všetko preto, aby nestratila svoju severnú provinciu a zastrašuje Škótov ako môže. Salmond vychádzal z toho, že ak sa vytvorí samostatné Škótsko, tak bude automaticky v EÚ a že čoskoro bude mať aj euro ako menu. A pokiaľ tak nebude, že si aj naďalej ponechá doterajšiu menu - britský pfund. Také jednoduché to ale nebude. David Cameron, spoločne s Manuelom Barosom, urobili takým úvahám škrt cez rozpočet. Baroso vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by Škotsko malo byť prijaté do EÚ a Cameron Škótom odkázal, že keď opustia spoločnú úniu, tak si nebudú môcť ani ponechať pfund.

 

Môj komentár:  

 

Osud Škótov je trochu podobný osudu Slovákov. Rozdiel je len v tom, že Slováci boli v maďarskom zajatí celé tisícročie, Škóti v anglickom len 300 rokov, pričom v ňom mali oveľa viac práv ako Slováci. Pre Slovákov po maďarskom prišlo ešte aj zajatie české.

Salmond svojich váhajúcich krajanov neraz upozornil na príklad Slovenska. A zdôrazňuje im, že aj Slovákom kuvičie hlasy prorokovali, že ich ekonomika je veľmi slabá, že bez Prahy neprežijú. A že sa ale udial opak a Slovensko prosperuje.

V prípade odchodu Škótska z únie nejde ani tak o to, že Angličania chcú sťažiť Škótom "manželský rozvod" preto, že ich veľmi milujú, ale milujú na Škótsku niečo celkom iné.  

Takmer celá britská produkcia oleja pochádza z oblasti, ktorá je časťou Škótska. Tento obrovský kapitál Anglicko stratí, ak stratí svojho severného suseda. Len daňové  príjmy v budúcich 30. rokov z olejovej ťažby budú robiť 5 miliard euro.