„Začiatok konca Rakúska, máme prvú migrantskú ministerku, moslimku. Príde teraz šaria?“

16.01.2020 23:50

Čo sa to len deje u našich susedov? Odrazu sú „merkelovskejší“ ako Nemecko. Lebo Berlín ešte nie je tak ďaleko ako Viedeň. Minulý týždeň bola v novej Kurzovej vláde za ministerku justície, ku ktorej sú priradené aj rezorty Ústava Rakúska, reformy a deregulácia, vymenovaná politička Zelených, 35 ročná migrantka z Bosny, moslimka Alma Zadič.

Je to jedno z najdôležitejších ministerstiev krajiny, ktoré bude pod moslimskou kontrolou, lebo sa dá očakávať, že nová ministerka si tam dosadí niekoľkých a či viacerých jej „blízkych“ ľudí.

Niečo podobné by v predošlej koalícii ÖVP a FPÖ, aby sa moslimská migrantka stala ministerkou, bolo absolútne nemysliteľné. Sebastian Kurz teraz prekvapuje mnohých Rakúšanov  veľmi nepríjemne. A zrejme všetkých tých určite, ktorí volia FPÖ. Pre túto stranu je to absolútny škandál, že Kurz urobil ministerkou justície moslimskú migrantku. Existujú obavy, že bude môcť robiť FPÖ učité problémy.

Početní politici FPÖ atakovali Kurza a jeho moslimskú ministerku predovšetkým v sociálnych médiách aj veľmi nevyberanými slovami.

Jeden z komentárov posiela Zadič naspäť odkiaľ prišla. Iný komentár hovorí, že kriminálna moslimka sa v Rakúsku stala ministerkou justície a že Rakúsko môže očakávať zavedenie šarie.

Tento komentár naráža na to, že v nedávnej minulosti Zelená Zadič, ktorá je právničkou, bola súdom odsúdena na finančný trest, lebo neprávom označila na twitteri istého mladého muža za neonacistu a rasistu. Ten podal na ňu trestné oznámenie.

Z obrovského množstva komentárov na sociálnych sieťach, ktoré útočili na Zadič či na Kurza ešte jeden:

„Začiatok konca Rakúska, máme prvú migrantskú ministerku, moslimku. Príde teraz šaria?“

Sebastian Kurz sa so svojou moslimskou ministerkou solidarizuje a sľubuje jej všemožnú podporu. Na twitteri o.i. napísal:

„Budeme postupovať konzekventne voči nenávistným výpovediam v sociálnych sieťach, celkom jedno či prídu sprava alebo zľava.“

V podstate  ale možno očakávať, že to do rúk, ktoré sú teraz pre také prípady najpovolanejšie, vezme sama pani justičná ministerka Zadič a že najviac zatočí s tými prípadmi, za ktorými budú stať ľudia z FPÖ.