Záhadné tajomstvá (ne)obyčajnej vody

02.04.2019 23:15

Nič nie je zázračnejšie ako skrytá realita. Voda pokrýva 70 percent našej planéty a práve taký istý je aj jej percentuálny obsah v našom tele.

Voda je všade okolo nás, v nás a nič na svete nie je pre nás dôležitejšie ako voda. Pritom ani len netušíme, že táto zázračná tekutina má záhadné tajomstvá, ktoré nepoznáme. Kompletná látková výmena, ktorá prebieha v našom tele by bez vody nebola možná – celá sa odohráva vo vodnom prostredí. Ľudské telo potrebuje okolo 2,4 litra vody denne. Takmer všetky životné procesy sú realizované za pomoci kvapalín.

Napriek tomu, že molekula vody má mimoriadne jednoduchú stavbu – dva atómy vodíka a jeden atóm kyslíka – aj tak nepoznáme všetky podivuhodné tajomstvá vody. Jedno veľké tajomstvo vody spočíva v tom, že dva plyny, vodik a kyslík, vytvoria spoločne niečo kvalitatívne úplne iné, ako sú sami. Vytvoria novú hmotnú kvalitu, ktorá sa od plynov zásadne odlišuje a má celkom iné vlastnosti.

Ďalšou záhadou vody je jej schopnosť akumulovať oveľa viac tepla, ako jej to „predpisuje“ naša logika. Vodík ako súčasť vody je najjednoduchší a najčastejšie sa v kozme vyskytujúci atóm. Zároveň je jediným atómom, ktorý nemá nijaký  (chybne tu bol predtým uvedený protón) neutrón, čo je svojím spôsobom tiež záhadné. Jadro normálneho vodíka tvorí len jediný protón a ten obieha len jeden elektrón. Tým má vodík aj najnižšiu atómovú váhu zo všetkých prvkov. Je praotcom života v kozme a je účastníkom akejkoľvek manifestácie kozmickej dynamiky a jej procesov. Preto každý jednotlivý atóm vodíka nesie v sebe poznanie o vzniku kozmu.

Voda má ďalšie záhadné vlastnosti:

Vrie pri 100 stupňov Celsia, hoci by na základe svojej molekulárnej hmotnosti sa mala meniť na paru už pri mínus 75 stupňov Celsia

Bod mrazu leží pri 0 stupňov Celsia, pričom by na základe fyzikálnych výpočtov mal byť na hodnote mínus 120 stupňov Celsia.

Pri zamŕzaní sa objem vody zväčšuje, hoci by sa mal práve zmenšovať

Voda má desaťnásobne väčšie povrchové napätie, ako by v skutočnosti mala mať

Najväčšie tajomstvo vody je doslova zázračné, lebo robí zázraky. O tom sa zmienim niekedy inokedy podrobne.