Záhadný Casimirov efekt a mysteriózna energia prichádzajúca z Ničoho

02.05.2019 21:29

Hovorí sa, že z ničoho nemôže nič prísť a ani nič vzniknúť. To platilo pre ľudí po celé tisícročia. Dnes to ale už neplatí, samozrejme len vtedy, ak zoberieme do úvahy kvanty  a ich mysticko-tvoriteľské schopnosti.

Sú schopné spôsobiť to, že odrazu sa v reálnom priestore objavia sily (energie), ktoré akoby do neho prišli z ničoho.

Demonštrovať to možno napríklad nasledovne:

Sú k tomu potrebné len dve tenké neveľké kovové platne. Tie treba vložiť vedľa seba do vákua, ale tak, aby bola medzi nimi len minimálna vzdialenosť, dva, tri milimetre. Hoci platne sú vo vákuu, ktoré je všade okolo nich a aj v priestore medzi nimi, tak odrazu z ničoho nič vznikne nepatrná sila (energia), ktorá ich stláča dohromady.

Už v roku 1948 to bol známy holandský fyzik Hendrik Casimir, ktorý svojimi teoretickými výpočtami tieto sily a tento efekt predpovedal.

Trvalo to len osem rokov a jeho predpoveď sa ukázala byť pravdivou. Pokus v laboratóriu ukázal, že Casimir vypracoval perfektnú predpoveď.

Táto mysteriózne vznikajúca sila, ktorá odporuje mechanickým zákonom Newtona, sa objaví preto, lebo vákuum presne v zmysle zakonov kvantovej fyziky nie je neustále len prázdnotou. Neprestajne do neho vnikajú z Ničoho (z „mimopriestoru“ a či z „iných dimenzíi“)  páry častica-antičastica, ktoré potom prejdú za nepredstaviteľne krátučky moment istú dráhu cez vákuum, aby následne opäť zmizli v Ničom.

Zatiaľčo vonku, okolo platní, môžu vznikať páry častica-antičastica s ľubovoľnou vlnovou dĺžkou, tak v priestore medzi platňami môžu vznikať len také páry častíc-antičastíc, ktorých vlnová dĺžka je len malým násobkom vzdialenosti, ktorá delí platne od seba – napr. 1 krát, 3 krát, 6 krát. Z toho dôvodu je vonku v tom istom momente oveľa viac párov ako vo vnútri, medzi platňami.

A preto sa vytvára pretlak a ten stláča platne dohromady.

Fenomény kvantovej fyziky pôsobia na nezasvätených ako čarovanie a či tak, akoby prichádzali zo „sveta duchov“.