Záhadný fenomén – experti vôbec nevedia o čo ide: V polárnom ľade obrovského Weddelovho mora objavili dieru o ploche poldruha Slovenska!

01.03.2024 11:11

Weddellovo more je najväčšie zo 14 okrajových morí južného oceánu v Antarktíde.

 

Južnú časť mora pokrýva veľký ľadový šelf ako plávajúca časť antarktického ľadového príkrovu. Menšie ľadové šelfy ohraničujú pobrežie na východe a na západe.

 

Západná časť Weddellovho mora je neustále pokrytá obalovým ľadom až po úroveň Slonieho ostrova, vo zvyšku Weddellovho mora sa ľadová pokrývka v lete zmenšuje asi na tri mesiace.

 

More má plochu 2,8 milióna km²; maximálny rozsah na šírku je 2150 km. Je hlboké od 500 do 5000 metrov.

 

Keď polárni vedci s veľkým úžasom obrovskú dieru objavili – pred šiestimi rokmi – tak bola veľká približne ako Holandsko. V priebehu len niekoľkých mesiacov sa diera v ľade zväčšila na „hrôzostrašných“ 85 000 štvorcových kilometrov, čo predstavuje viac ako 1,5 plochy Slovenska.

 

Objavili ju vedci z Princeton University vo Washingtone. Vtedy o nej aj informovali a povedali, že zatiaľ vychádzajú z toho, že musela vzniknúť ako dôsledok veľkých klimatických zmien. Iné vysvetlenie, že nemajú.

 

Pochopiteľne, že je to len východisko z núdze, ktoré nič nevysvetľuje - lebo je niekoľko aspektov, ktoré hovoria proti nemu. 

Vedci nevedia napríklad povedať, prečo sa diera vytvorila práve tam a prečo sa rýchlo zväčšuje a prečo sa podobné veľké diery nenachádzajú aj inde v Antarktíde.

 

Diera bola vzdialená okolo 800 kilometrov od najbližšieho konca ľadovej plochy a ako povedal fyzik  Kent Moore z University of Toronto, „ak by sme nemali satelity, tak by sme vôbec nevedeli, že diera existuje“.

 

Kent Moore sa vyjadril, že expedícia k Polyniji (tak bola diera nazvaná) by bola sotva realizovateľná, a tak sa vedci spoliehajú na prácu plávajúcich robotov, ktoré tam boli transportované v tom čase, pričom jednému z nich sa už podarilo  ponoriť aj do značnej hĺbky.

Ako vedci v tom čase oznámili, tak očakávajú, že od svojich robotických spolupracovníkov dostanú mnoho potrebných údajov,  z ktorých  sa im môže podariť sa dozvedieť viac o príčine a či príčinách vzniku Polynije.

 

Hoci vtedy ohlásili, že zverejnia ďalšie informácie, keď budú vedieť viac, tak až do dnešného dňa sa už viac neozvali. A tak sa o tomto fenoméne širia rôzne úvahy a špekulácie.