Zahanbujúce a trápne oznámenie nemeckej televízie ZDF o Slovensku

16.06.2016 12:50

Je to priam neuveriteľné a znevažujúce. Verejno-právna nemecká televízia ZDF si urobila veľkú hanbu v súvislosti so Slovenskom a futbalovými EM vo Francúzsku. Išlo o správu v Heute-Nachrichten - Dnešné správy - ohľadne stretnutia Slovensko - Rusko. 

 

Uvádzam to v originálnom podaní z Yahoo:

 

Die  "heute"-Nachrichten haben sich mit einer Meldung zum EM-Spiel zwischen  der Slowakei und Russland mehr als lächerlich gemacht.

Als  der öffentlich-rechtliche Sender von den Nachrichten aus der Welt  zum  Sport und vor allem zur EURO 2016 wechseln wollte, wurden  Szenen des  EM-Spiels eingeblendet, doch im Ticker stand eine Falschmeldung.

Denn  es gewann nicht Slowenien, wie es das ZDF verkündete, sondern vielmehr  die Slowakei.

Peinlich,  peinlich. Daraufhin gab es auf Twitter  reichlich Spott!

Preklad:

Dnešné správy sa viac ako zosmiešnili so správou o zápase EM medzi Slovenskom a Ruskom. Keď verejno-právna televízia po správach z celého sveta prešla k športu a k EURO 2016, tak boli ukázané scény z tohto zápasu, ale v tikeri bolo k tejto udalosti uvedené chybné oznámenie. Nevyhralo totiž Slovinsko, ako to oznamovala ZDF, ale Slovensko.

Trápne, trápne. Následne sa to na Twitteri len tak "hemžilo" výsmechom.

 

Moja osobná dlhoročná skúsenosť (nielen) v Nemecku, aj v kontakte so skúsenými redaktormi a publicistami len potvrdzuje fakt, že Slovensko je v mnohom pre Západ stále ešte "Zem neznáma" a  neustále dochádza k takýmto zámenám. Nemci, i iné západoeurópske krajiny, vedia a poznajú aj tie najmenšie štáty, hoci aj celkom na východe Európy, ako napr. Litvu, Estónsko či Lotyšsko, ale Slovensko stále pokladajú za Slovinsko. Hoci napríklad v nemčine sa pomenovanie týchto krajín odlišuje viac ako v slovenčine: Slowakei a Slowenien.

Keď som sa na to pýtal aj inteligentných ľudí, prečo je to tak, tak takmer  vždy to zdôvodnili tým, že už len hlavné mesto SR je pre nich celkom neznáme a okrem toho, že z hľadiska histórie nevedia Slovensko nikde zaradiť, resp., že jeho história je pre nich úplne neznáma a kto akoby nemal históriu, tak akoby ani neexistoval.  

Stále platí, Slovensko si nevie robiť reklamu! Mám v tom  veľmi negatívne skúsenosti, ešte z rokov môjho pôsobenia v SR, že všetky štátne orgány, predovšetkým MKSR a MZVSR, to hriešne zanedbávali. Predložil som im mnoho projektov, ako to treba robiť, ale všetko stroskotalo, a to napriek sľubom, ktoré ostali len prázdnymi slovami. A to hovorim o ministroch a štátnych tajomníkoch a o ďalších pánoch vo vysokých funkciách, s ktorými som zbytočne stratil mnoho hodín. Jediný z politikov, kto v tomto smere aktívne so mnou trochu spolupracoval, bol niekdajší minister SR, Miroslav Maxon.

Ešte jedna perlička:  

Keď vôbec po prvý raz (bolo to niekedy v roku 2000) prišla natočiť do SR dlhší televízny film o našej krajine nemecká televízia - bola to bavorská z Mníchova -  tak sa mi to podarilo dosiahnuť len preto, že som mal priateľský kontakt s jedným šéfredaktorom mníchovskej televízie. Napriek tomu som ho musel viackrát navštíviť a ho spracovávať, aby napokon súhlasil. Ani on nevedel absolútne nič o SR a z jeho profesionálneho pohľadu bolo Slovensko nezaujímavé, neznáme a nudné. Musel som mu vypracovať presne celý program štvordňoveho natáčania a zohnať zaujímavé príbehy a zaujímavých ľudí a až potom dal príkaz a išlo sa do našej krajiny. 

Okrem iného sme boli v Matadorke v Púchove, a to ho zaujalo len preto, že tam už bol aj Continental. A že Miroslav Rosina vedel dobre po nemecky a že mal nemeckú manželku. Mimochodom, Miroslav Rosina bol jeden  z mála významných Slovákov, ktorý chápal význam takýchto aktivít. Viackrát sme o tom hovorili, keď ešte viedol pobočku Matador v Düsseldorfe.