Ženy, ktoré nosia burku či nikab začínajú opúšťať Rakúsko

12.12.2017 23:41

V Rakúsku platí od 1. októbra nový zákon, ktorý zakazuje zahaľovanie tváre vo verejnosti. Zavedeniu zákona predchádzali emocionálne diskusie nielen v Rakúsku.

Jeho kritici v cudzine (prevažne moslimovia) sa vyjadrovali v tom zmysle, že obmedzuje diskriminačným spôsobom religióznu slobodu a že aj torpéduje integráciu moslimov v Rakúsku. A že má vyslovene antiislamský charakter.

Za porušenie zákona je stanovená finančná pokuta vo výške 150 eur.

Viedenské Dokumentačné centrum protiislamských aktívit vydalo vyhlásenie, že moslimské ženy kvôli tomuto zákonu už odchádzajú natrvalo z Rakúska. Aký je ich počet a do ktorých krajín odchádzajú, k tomu sa centrum nechce vyjadriť.

Jedna prieskumná vzorka, kde odpovedalo 9000 rakúskych respondentov, ukázala, že 91 percent Rakúšanov súhlasí so zavedením tohto zákona.

Christine Marek, štátna tajomníčka rakúskeho ministerstva, príslušná pre rodiny, sa spolu s troma rakúskymi ministerkami - medzi nimi aj Frauenministerin Gabriele Heinisch-Hosek -  veľmi zasadzovala za zavedenie tohto zákona.

Marek viackrát zdôraznila, že keď vidí zahalené moslimské ženy, tak si vždy musí pomyslieť, že má pred sebou ľudí "druhej triedy".

Je zahanbujúce a zarážajúce, že Nemecko, kde je takýchto ženských "ľudí druhej triedy" oveľa viac ako v Rakúsku, nemá odvahu zaviesť podobný zákon.