Žirafa zabila v Afrike známeho britského kamermana

07.05.2018 15:41

Renomovaný kamerman Carlos Carvalho práve natáčal v Juhoafrickej Republike zábery zblízka pre populárny britský seriál Wild at Heart, keď sa tragédia odohrala.

Seriál je založený na osudoch jednej anglickej rodiny, ktorá sa vysťahuje  do južnej Afriky, kde vybuduje nemocnicu pre zvieratá. Carvalho bol od samého začiatku natáčania seriálu jeho kamermanom. Smrteľna nehoda sa odohrala pri osade Broederstroom. Žirafa zasiahla kamermana svojou hlavou plnou silou a muž letel vzduchom dobrých päť metrov, ako opísal situáciu jeho asistent.

Pre britské médiá povedal, že žirafa prišla krátko pred tragédiou celkom blízko k pracovnému tímu a ku Carvalhovi, pričom nepôsobila vôbec agresívne, ale len zvedavo. Na ľudí bola zvyknutá – žila v prírodnom rezerváte. Carvahlo začal zblízka snímať jej nohy, keď odrazu urobila prudký výkyvný pohyb so svojím dlhočizným krkom a zasiahla ho do hlavy. Muž ostal nehybne ležať a z viacerých miest na hlave mu prúdila krv. V blízkej nemocnici, kam bol okamžite transportovaný, krátko po nehode však zomrel.

Smutné a tragické čo sa stalo. Žiaľ, naša konzumistická spoločnosť chce mať všetko, byť pri všetkom a všetko nech je čo najvzrušujúcejšie a najdramtickejšie. Stali sme sa spoločnosťou, ktorá vyhľadáva len zábavu a chce byť za každú cenu zabávaná, a to čo „najoriginálnejšie“.

Existujú predsa aj špeciálne kamery, ktorými možno dostať až z 500 metrov úplne akoby zábery z blízka.

Tím preto zbytočne riskoval, ale aj to je bežné – patrí to k nášmu povrchnému spôsobu žitia. Vyhľadávať  riskantné nebezpečie a byť pritom na filme, na snimke a či v internete, to je „hrdinstvom“ našej doby a okrem toho to často aj sype peniaze.

Dostali sme sa do fázy žitia ako to bolo v dekadentnom starom Ríme, kde sa rímsky ľud najlepšie cítil v koloseu, kde levy a tigre bojovali s gladiátormi a zabíjali sa navzájom – pre potešenie cisárov i rímskeho národa.

Nech žije povrchnosť a primitívna zábava – múdrosť, poznanie a intelekt sú na ústupe.